Museum Rotterdam presenteert documentaire Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek Rome Credits Art Khachatrian

Rotterdam herdenkt dit jaar voor de 77e keer het bombardement van 14 mei 1940. Museum Rotterdam staat stil bij deze verwoestende dag tezamen met schrijfster Rosita Steenbeek. Speciaal voor de herdenking presenteert Museum Rotterdam een documentaire over het boek Rose, een familie in oorlogstijd.

Tijdens het bombardement op Rotterdam, op 14 mei 1940, kwamen ongeveer 800 inwoners om en werden meer dan 80.000 mensen dakloos. Een gebeurtenis die de familie van schrijfster Rosita Steenbeek persoonlijk heeft meegemaakt en waar zij een indringende roman over heeft geschreven: Rose een familie in oorlogstijd. Museum Rotterdam heeft Steenbeek o.a. geportretteerd in Rome; de stad waar zij woont en waar zij vertelt over familie, goed en kwaad, vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.

In het boek Rose vertelt Rosita Steenbeek over het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar Joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rose is de dochter van een Joodse moeder een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerhard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen.

Rosita Steenbeek: ‘Mijn grootmoeder is in mijn armen gestorven. Ik dacht dat ik haar goed had gekend maar pas door het schrijven van dit boek heb ik haar werkelijk leren kennen. Tegelijk is een dramatisch stuk wereldgeschiedenis tot leven gekomen.’

Museum Rotterdam voegt een persoonlijk element toe aan de herdenkingsmaand door 14 mei -het bombardement op Rotterdam -te koppelen aan deze familiegeschiedenis. Het verhaal van Rose is aangrijpend en actueel. Op de vlucht zijn, je ontheemd voelen, ergens niet welkom zijn; herkenbare onderwerpen van vandaag de dag. Museum Rotterdam maakt altijd een educatieve koppeling tussen verleden en heden waardoor, naast lessen over toen, leerlingen ook leren over oorlog in deze tijd.

De documentaire over Rosita Steenbeek wordt onderdeel van de tentoonstelling oorlog en bombardement.